Σχόλιο της ημέρας

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Το παρακάτω κείμενο ανακοίνωση κυκλοφόρησε στην ενημερωτική συγκέντρωση για την "διεκδίκηση του εφάπαξ" που έγινε ταυτόχρονα με τη Γενική Συνέλευση του ΣΥΙΛΤΕ και τη Γενική Συνέλευση του αστικού Σωματείου «Ιονική Ενότητα» ντάλα καλοκαίρι (19/7/2014) Ήταν προειδοποίηση που δεν εισακούστηκε...

Η περιουσία του ΣΥΙΛΤΕ

Συνάδελφοι.
Από το 2008 ο πρόεδρος του ΣΥΙΛΤΕ σχεδιάζει την συνταξιοδότησή του και ψάχνει τρόπο να συνεχίσει να είναι ενεργός και μετά από αυτήν. Δυστυχώς ο μόνος τρόπος που έχει για να γίνεται αποδεκτός είναι η διαχείριση της περιουσίας του ΣΥΙΛΤΕ. Συνάδελφοι:
Έχω επισημάνει πολλές φορές στον σ. Φιλιππόπουλο ότι οι ενέργειές του αυτές δημιουργούν ερωτηματικά ηθικής τάξεως. Παρόλα αυτά λειτουργώντας καλόπιστα δεν έχω προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια. Στα πλαίσια λοιπόν της καλής πίστης και έστω και την τελευταία στιγμή, θα κάνω μια τελευταία προσπάθεια:
Κάνω έκκληση στα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου να μην προχωρήσουν στην ψηφοφορία για τη δωρεά της περιουσίας. Προειδοποιώ ότι ενδεχόμενα να υπάρχουν και ποινικές ευθύνες.

Μανόλης Βασιλάκης.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Eργατική πρωτομαγιά: Ανακοινώσεις.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Αγώνας Ρήξη Ανατροπή.
Ο δικός μας δρόμος χωρίς φτώχεια ανεργία μνημόνια!
Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μάη 10 π.μ. στο Σύνταγμα

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες,επαγγελματίες
Μετανάστες, πρόσφυγες
Νέοι και νέες
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, συνεχίζουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του κινήματός μας, το δρόμο από το Σικάγο ως την Καισαριανή, μέχρι τις μέρες μας. Τιμάμε τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά με τα αφεντικά και το κράτος τους σε όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ου αιώνα.
Από το 8ωρο και τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, την υγεία, τους αγώνες για τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.
Συνεχίζουμε τον ίδιο δρόμο! Εμπνεόμαστε από το ίδιο φλογερό σύνθημα που γεννήθηκε μέσα από εργατικές εξεγέρσεις και μεγάλες μάχες: Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!

  • Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ταξική ενότητά μας!
  • Δυναμώνουμε την εργατική αλληλεγγύη. Είναι το δικό μας όπλο!
  • Δυναμώνουμε τον αγώνα για όλα όσα μας ανήκουν, για όλα όσα μας πήραν, όλα όσα μας έκλεψαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας σήμερα!
  • Δε συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την ανεργία, τα μνημόνια, με ψίχουλα και υποσχέσεις.

Στέλνουμε μήνυμα με τη συμμετοχή μας!
Αυτή η Πρωτομαγιά δεν είναι μια ακόμα διαδήλωση. Δηλώνουμε την αγωνιστική ετοιμότητά μας, την απόφασή μας να υπερασπίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Οι εργαζόμενοι δεν θα υποδεχτούν με αδράνεια, φόβο και υποχώρηση τα νέα μνημόνια όπως και να τα ονομάσουν, τα νέα δεινά στη ζωή τους για τα κέρδη των μονοπωλίων.
Το ΠΑΜΕ ξανά όπως κάνει εδώ και 16 χρόνια από τη γέννησή του, παίρνει την πρωτοβουλία παραμερίζοντας τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό παλιό και νέο για να βγει δυναμικά μπροστά η εργατική τάξη με τις διεκδικήσεις της, τη φωνή της. Κάθε τίμιος συνδικαλιστής, κάθε εργάτης καλείται να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.
Καμία αναμονή, καμία ανοχή στα παζάρια των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους που βρίσκονται σε εξέλιξη με ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ.
Οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες γίνονται για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, των βιομήχανων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, μεγαλέμπορων. Τσακώνονται όπως οι λύκοι για τη λεία.
Απέναντι στους εργάτες όλων των χωρών έχουν πλήρη συμφωνία: ένταση στην εκμετάλλευση, μειώσεις στους μισθούς, κατάργηση δικαιωμάτων στην υγεία, την παιδεία, απαγορεύσεις στη συνδικαλιστική οργάνωση και πάλη, μέτρα καταστολής στο λαϊκό κίνημα. Η καταστροφή, η καταλήστευση και η άγρια εκμετάλλευση των εργατών είναι οι πυλώνες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Αυτή την αλήθεια επιδιώκουν να κρύψουν με τις «πατριωτικές» κορώνες και τις εθνικιστικές φιέστες. Όποτε οι εργάτες και ο φτωχός λαός ακούν τα αφεντικά και τους ανθρώπους τους να μιλούν για πατριωτισμό πρέπει να κουμπώνονται. Αυτοί που βρίσκονται στις λίστες των τραπεζών μιλούν για πατριωτισμό σε αυτούς που βρίσκονται στις λίστες της ανεργίας! Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων!
Ο κόσμος της δουλειάς δεν έχει τίποτα να περιμένειαπό κυβερνήσεις της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, όπως η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Αυτό που άλλαξε τους τελευταίους μήνες είναι χέρι στη σκυτάλη της ίδιας πολιτικής στο «κοινό σπίτι» της Ε.Ε., του ΔΝΤ και του κεφαλαίου. Οι 400 εφαρμοστικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι εδώ. Οι δόσεις που βγαίνουν από το αίμα του λαού πληρώνονται στην ώρα τους και στο «διηνεκές». Για το λαό υπάρχει ο «λιτός βίος» και τα παχιά λόγια των εξαγγελιών.
Την ίδια στιγμή και αυτή η κυβέρνηση χαρίζει εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο με φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, νέα προνόμια. Για τα συμφέροντά τους παίρνει ενεργά μέρος στο επικίνδυνο παιχνίδι των ανταγωνισμών στη γειτονιά μας. Στηρίζει τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών που ματοκυλούν όλη την περιοχή από τη Λιβύη ως το Ιράκ και από τη Συρία ως την Ουκρανία. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θύματα των ιμπεριαλιστών βρίσκονται όμηροι στα νύχια τους, αξιοποιούν ανθρώπινες ψυχές ως διαπραγματευτικό χαρτί στη μεταξύ τους φαγωμάρα για τα πετρέλαια, τους δρόμους των αγωγών και των αγορών, τον έλεγχο της περιοχής. Η Μεσόγειος γεμίζει πτώματα, όσοι γλιτώσουν ζουν κυνηγημένοι από την καταστολή, την άγρια εκμετάλλευση των αφεντικών, το μαχαίρι του φασίστα.
Καλούμε τα συνδικάτα, τις μαζικές οργανώσεις να απαιτήσουν: καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Κανένας εργαζόμενος να μην παρασυρθεί από τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών. Απειθαρχία στο Δουβλίνο και τη Σένγκεν που μετατρέπουν τη χώρα μας σε «αποθήκη ψυχών», εγκλωβίζοντας ανθρώπους. Άσυλο στους πρόσφυγες και ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν, ανθρώπινοι ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς. Το αίμα που πότισε τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης δεν πήγε χαμένο!
Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, με τη μεγάλη κοινωνική λαϊκή συμμαχία μας, προχωράμε μπροστά. Δυναμώνουμε την κοινή πάλη εργατών, υπαλλήλων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, φτωχών αγροτών, φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, γυναικών των λαϊκών οικογενειών.
Συντονίζουμε τα βήματα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου με την Πανελλαδική Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά!
Όλοι στην οργάνωση!
Όλοι στον αγώνα!

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 1Η ΜΑΗ

Η ΓΣΕΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την προσεχή Παρασκευή σ” όλη τη χώρα.
Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του Εργ. Κέντρου Αθήνας θα γίνει στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Με ΕΝΟΤΗΤΑ και ΑΓΩΝΑ αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας, διασφαλίζουμε τα δικαιώματα μας! Παλεύουμε και απεργούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για να διασφαλίσουμε και να κερδίσουμε ξανά τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα.
Για τους Έλληνες εργαζόμενους η Πρωτομαγιά αποτελούσε και αποτελεί σταθμό και αφετηρία μνήμης, τιμής και αγώνα για τα βασικά και θεμελιώδη εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δυνάμεων της εργασίας, των συνταξιούχων, των ανέργων που τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων δοκιμάζονται σκληρά και βάναυσα .
Οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τεράστια γι′ αυτό ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ επιβάλλεται να δώσουμε αγωνιστικό-απεργιακό παρόν στο κάλεσμα των συνδικάτων την Παρασκευή 1η Μάη.

ANTΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 11π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ.Δεν εκβιαζόμαστε - ούτε βήμα πίσω!

Από τους ηρωικούς αγώνες των εργατών στο Σικάγο του 1886 η 1η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση και την κοινωνική αδικία.
Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος τη εργασίας βιώνει, σε όλες σχεδόν τις χώρες, την πιο ακραία επίθεση με στόχο την κατάργηση όλων αυτών των δικαιωμάτων που με αγώνες κατέκτησε στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα. Το παγκόσμιο κεφάλαιο επιτίθεται στον κόσμο της εργασίας σε μια προσπάθεια να ξαναφέρει τις εργασιακές σχέσεις έναν αιώνα πίσω, με μισθούς κάτω από τα όρια της φτώχειας, ακραία ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση στην πράξη ακόμα και του 8ώρου και γενικώς κατάργηση κάθε εργασιακού συλλογικού και κοινωνικού δικαιώματος.
Στη χώρα μας η επίθεση αυτή πήρε ιδιαίτερα άγρια μορφή με τα μνημόνια των τελευταίων 5 ετών όταν, με πρόσχημα την κρίση χρέους που ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιχειρήθηκε η πλήρης ισοπέδωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Το χρέος το οποίο δεν αποτελεί ευθύνη των εργαζομένων δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των τραπεζιτών και της ολιγαρχίας και με βάση αυτό λεηλατήθηκε κυριολεκτικά η ελληνική κοινωνία. Με μια σειρά μνημονιακούς νόμους οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποταγμένες πλήρως στις επιταγές των δανειστών μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις μέχρι και 50%, απέλυσαν εργαζόμενους στο δημόσιο, διευκόλυναν τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και οδήγησαν πάνω από ένα εκατομμύριο συνανθρώπους μας στην ανεργία και χιλιάδες νέες και νέους στη μετανάστευση. Ταυτόχρονα κατήργησαν ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις, ανέδειξαν την ελαστική εργασία και την ενοικίαση εργαζομένων σε κυρίαρχο εργασιακό μοντέλο και επιχείρησαν στην ουσία τη σταδιακή μετατροπή όλης της χώρας σε μια «ειδική οικονομική ζώνη».
Η κοινωνία και ο κόσμος της εργασίας αντιστάθηκε και αγωνίστηκε όλο αυτό το διάστημα έχοντας συχνά να αντιμετωπίσει την σκληρή καταστολή των μνημονιακών κυβερνήσεων. Οι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες συνέβαλαν στην εκλογική ήττα των μνημονιακών δυνάμεων και στην ανάδειξη της αριστεράς στην κυβερνητική εξουσία.

Αποφασιστικά στη πρώτη γραμμή της σύγκρουσης

Σήμερα ο αγώνας συνεχίζεται. Η κυβέρνηση υλοποιώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις προωθεί σχέδια νόμου για επαναφορά των εργατικών δικαιωμάτων, του κατώτερου μισθού, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναπρόσληψη των απολυθέντων στο Δημόσιο και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Παράλληλα, όμως, συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση και οι πιέσεις, οι πολιτικοί εκβιασμοί από πλευράς δανειστών, ξένων και ντόπιων οικονομικών συμφερόντων που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε προσπάθεια επανακατοχύρωσης και προστασίας εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και απαιτούν την πλήρη υποταγή της νέας κυβέρνησης.
Στα πλαίσια αυτά σήμερα ο αγώνας των εργαζομένων αποκτά ιδιαίτερα κοινωνικά και ταξικά χαρακτηριστικά. Μέσα από την ανυποχώρητη σύγκρουση να καταφέρουμε να κάνουμε τον νεοφιλελευθερισμό μαζί με τα αποτελέσματα των μνημονίων παρελθόν. Για την αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κόσμου της δουλειάς. Για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Για την παραγωγική ανασυγκρότηση με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το κέρδος.
Απέναντι λοιπόν στις δυνάμεις της συντήρησης που θέλουν να γυρίσουν το χρόνο πίσω και στις εγχώριες και παγκόσμιες οικονομικές ελίτ, που οδηγούν ανθρώπους στην εξαθλίωση και κοινωνίες στην καταστροφή προκειμένου να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους, οι εργαζόμενοι απαντούν με ενότητα και αγώνα.

Την 1η του Μάη όλες και όλοι δίνουμε δυναμικό παρών στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις.
Απαντάμε στου εκβιασμούς.
Οι αγώνες μας για κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για δημοκρατία, για μια ζωή με αξιοπρέπεια θα νικήσουν.
Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει ένα λαό αποφασισμένο!

ΖΗΤΩ Η 1Η ΜΑΗ – Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ολοκληρώθηκε το πραξικόπημα στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Με τις γνωστές πλέον σε όλους (εργαζόμενους και συνταξιούχους) πρωτοφανείς αντικαταστατικές μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ολοκληρώθηκε το πραξικόπημα για την μεθοδευμένη διάλυση του Ταμείου αφού η λεγόμενη «εφορευτική επιτροπή» ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.
Η βάναυση παραβίαση του καταστατικού από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, οδήγησε την διαδικασία: Το καταστατικό του Ταμείου παραβιάστηκε σχεδόν στο σύνολό του.

Δυστυχώς με τέτοιες μεθοδεύσεις η ομάδα που διοικεί το ΤΑΠΙΛΤΑΤ και οι εργοδοτικοί Σύλλογοι πάτρωνές του το οδηγούν συνειδητά στη διάλυση. Και αυτό θα αποδειχτεί πολύ σύντομα.

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Πρωτομαγιά 2015: Ημέρα μνήμης και αγωνιστικής επαγρύπνησης της εργατικής τάξης ή μια ωραία πεταλούδα για την περιβόητη "Ιονική Ενότητα"

Στην πιο κρίσιμη για εργαζόμενους και συνταξιούχους περίοδο, όταν μισθοί και συντάξεις πετσοκόβονται, όταν τα παιδιά και τα εγγόνια τους φεύγουν μετανάστες για να μπορέσουν να επιβιώσουν, η περιβόητη Ιονικη Ενοτητα διοργανώνει εκδρομή το τριήμερο της πρωτομαγιάς!!! Είναι πρωτοφανές εργατικό σωματείο αντί να καλεί τα μέλη του να παρευρεθούν στις εργατικές συγκεντρώσεις της παγκόσμιας ημέρας όλων των εργαζομένων , ημέρα πάλης και διεθνιστικής εργατικής αλληλεγγύης "η Ιονική ενότητα " του Φιλιππόπουλου και του Μεράντζη να καλεί τους εργαζόμενους και συνταξιούχους να επισκεφθούν το Πήλιο!!! Αυτά γίνονταν μόνο επί χουντας όπου τα διορισμένα διοικητικά συμβούλια στα εργατικά σωματεία βρίσκανε την ευκαιρία να εκδράμουν για να πιάσουν τον Μάη!!!. Κανένα εργοδοτικό σωματείο δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να κάνει κάτι παρόμοιο. Δυστυχώς το τόλμησε και αυτό η θλιβερή αυτή ομάδα. Έλεος!!!1

700 άνθρωποι αναζητούσαν ένα κομμάτι ψωμί για την επιβίωση: νεκροί στη Μεσόγειο

Η είδηση τραγική. Γίνεται ακόμα τραγικότερη γιατί τείνει να γίνει καθημερινότητα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν πλέον να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Να κατανοήσουν ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιβιώσουν στην χώρα τους. Με λίγα λόγια να ανακατανεμηθεί ο παγκόσμιος πλούτος. Διαφορετικά θα την πληρώσουμε όλοι.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση της "Συνεργασίας για μια νέα Πορεία στο Σύλλογο Συνταξιούχων Ιονικής" για τις εκλογές - παρωδία στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ


Εχουν πλέον αποκαλυφθεί οι προθέσεις όλων εκείνων που από καιρό επιχειρούν την διάλυση του Ταμείου, την απαξίωση του θεσμού της Κοινωνικής Ασφάλισης και την αντικατάστασή τους από μηχανισμούς εκμετάλλευσης των ασφαλισμένων και κερδών για τους ιδιώτες, όπως τα διάφορα ασφαλιστικά προγράμματα και τα “επαγγελματικά Ταμεία”. Προσπαθούν με διάφορους τρόπους να καλλιεργήσουν αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε εργαζομένους και συνταξιούχους, αποκρύπτοντας σκόπιμα τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει σήμερα το ΤΑΠΙΛΤΑΤ.
Ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι συνταξιούχοι ευθύνονται Οι ευθύνες βρίσκονται αλλού. Και οι Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως και η Διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, δεν μπορούν να τις αποποιούνται από τη στιγμή που συναίνεσαν σε αυτές τις πολιτικές ή, το ελάχιστο, δεν διεκδίκησαν αποτελεσματικά τις απαιτήσεις μας από τις Τράπεζες, ακόμα κι όταν αυτές προβλέπονταν από την νομοθεσία.
Θέση μας είναι ότι: Συνάδελφοι,
Όλα αυτά είναι άγνωστες λέξεις για την πλειοψηφία της απερχόμενης Διοίκησης, η οποία οπωσδήποτε φέρει ευθύνη για την σημερινή κατάσταση.
Διευκόλυνε τα σχέδια υπονόμευσης του Ταμείου και ευθυγραμμίστηκε με τα συμφέροντα των Τραπεζών, αφού ούτε διεκδίκησε την αναπλήρωση των απωλειών λόγω των εθελούσιων εξόδων, ούτε φρόντισε να απαλειφθούν χαριστικές διατάξεις που ζημίωναν χρόνια το Ταμείο.
Απέκρυψε ότι όλοι οι Σύλλογοι Συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ όχι μόνο έχουν αποδεχθεί τις επώδυνες μειώσεις του 70% αλλά έχουν και μια σειρά προτάσεων για την ανόρθωση και καλύτερη λειτουργία του Ταμείου
Είναι υπεύθυνη για πρωτοφανή πράγματα στις διαδικασίες του χώρου των τραπεζών, όπως άρνηση αναγνώρισης αποτελέσματος ψηφοφορίας, καταμέτρηση-φάντασμα που έβγαζε ποσοστά…Τσαουσέσκου , παρεμπόδιση οποιουδήποτε διαλόγου, διάλυση συνέλευσης δίχως εξουσιοδότηση. Το αποκορύφωμα ήταν η «περιφρούρηση» (της συνέλευσης; των ίδιων;) από κάποια ομάδα ανθρώπων ακαθόριστης προέλευσης, δίκην ιδιωτικού στρατού που θύμιζε την «προστασία» που προσφέρει η Μαφία στα αμερικανικά συνδικάτα.

Για αυτό δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε και ζητάμε: Δεν συμμετέχουμε σε διαδικασίες που αμφισβητούμε τη νομιμότητά τους.

Όχι στην εκλογική νομιμοποίηση των υπονομευτών του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ
Δεν πάμε στην κάλπ(η)-ικη ψηφοφορία.
Δεν ψηφίζουμε.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Εκλογές Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΛΤΕ

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Πολυτεχνείο 1973….

Δεν θα προσπαθήσουμε σήμερα να ταυτίσουμε τα ιστορικά γεγονότα του 1973 με την σημερινή εποχή. Εξάλλου αυτό που χαρακτηρίζει την ιστορία, είναι η μοναδικότητα. Μοναδικότητα που οφείλεται στην διαρκή αλλαγή των οικονομικών, πολιτικών, πολιτιστικών, ακόμα και των τεχνολογικών συνθηκών. Όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι κάθε κοινωνική εξέγερση έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Αυτά είναι είτε η οικονομική εξαθλίωση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, είτε η περιθωριοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων, είτε η πολιτική καταπίεση, είτε η αναντιστοιχία πολιτικής ηγεσίας και κοινωνικής βάσης. Σήμερα διαπιστώνεται λοιπόν ευρέως ότι από τη μία υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που περνάνε σε καθεστώς εξαθλίωσης και από την άλλη μια πολιτική και οικονομική ελίτ που ασκεί εξουσία, με έναν τρόπο σχεδόν απολυταρχικό διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και ανακατανέμοντας τον πλούτο υπέρ των οικονομικά ισχυρών. Η πολιτική εξουσία εξακολουθεί να διαχειρίζεται σκανδαλωδώς τη δημόσια περιουσία, σε όφελος μιας κάστας μεγαλοεπιχειρηματιών, συνεχίζοντας να εισπράττει και αυτή το μερίδιο που της αναλογεί. Γίνεται συνεχώς και πιο έντονο το φαινόμενο ανθρώπων που εναλλάσσονται ανάμεσα σε θέσεις πολιτικών στελεχών και υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρηματικών ομίλων. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν μετατραπεί σε μια κάστα με υψηλές οικονομικές απολαβές, που σαν μοναδικό τους στόχο έχουν την ποδηγέτηση, τον έλεγχο της κοινωνικής αντίδρασης και τελικά την εξουδετέρωσή της. Σε αυτές τις συνθήκες κινούμαστε. Και εκτίμησή μας ήταν και εξακολουθεί να είναι ότι το καζάνι βράζει. Και όσο πιο πολύ αργεί, τόσο πιο βίαια θα ξεσπάσει. Και τότε η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 θα μοιάζει με παιδικό παραμύθι.

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Σε επίπεδα Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης οι μισθοί των τραπεζοϋπαλλήλων

Για να μην υπάρχει καμμία αμφιβολία για το τι εργασιακό καθεστώς προετοιμάζεται από κυβέρνηση και τρόϊκα για τους Τραπεζικούς υπαλλήλους αναρτούμε σήμερα στη σελίδα μας την τρίτη επικαιροποίηση του πρώτου μνημονίου που υπογράφτηκε το Νοέμβριο του 2010. Αν αναρωτιέστε γιατί μέχρι τώρα δεν μας έχουν ισοπεδώσει εργασιακά και μισθολογικά (γιατί στην υγεία στη σύνταξη και στο εφάπαξ το έχουν ήδη κάνει), είναι γιατί μέχρι τώρα υπήρχαν άλλες προτεραιότητες. Όποιος αμφισβητεί την πραγματικότητα, δεν έχει παρά να διαβάσει το παρακάτω κείμενο στη σελίδα 12. Ανεπίσημη μετάφραση: Μνημόνιο 2010 Επικαιροποίηση Νοεμβρίου 2010

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Εξοντωτική μείωση 75% στην επικουρική μας σύνταξη. Πρωτοφανές!

Ουτε η μνημονιακη Κυβερνηση τολμησε,ουτε οι Τροικανοι. ΝΤΡΟΠΗ στους υποτελεις και προσκυνημενους συνδικαλιστες, υποχειρια του Γκιατη. Το νεο ''πραξικοπημα'' δεν πρεπει να περασει. Όλοι πρεπει να ξεσηκωθουμε, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ και ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ. Ν' αντιδρασουμε μαζικα, πριν διαλυσουν και παραδωσουν το επικουρικο μας ταμειο. Να υπενθυμίσουμε δε στους ευγενείς "υπερασπιστές των εργατικών δικαιωμάτων" και συνδικαλιστές που κάποτε φορούσαν κουκούλα για λογαριασμό του εργοδότη, ότι απλώς αντιστρέφονται οι ρόλοι. Ήταν αυτοί οι νυν εργοδοτικοί και τότε πασοκοκυβερνητικοί συνδικαλιστές που ζητούσαν μείωση συντάξεων, ενώ οι γνωστοί συνήθεις ύποπτοι βετεράνοι του εργοδοτικού συνδικαλισμού για να μπορέσουν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους τον Σύλλογο των συνταξιούχων αρνούνταν κάθε συζήτηση...

Εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ

Η συγκυβέρνηση του νέου καθεστώτος που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και στα όρια της νομιμότητας, εκκένωσε με αστυνομική βία το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σήμερα στις 4 το απόγευμα σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Παρασκευής. Προκαλούμε τους Συλλόγους του χώρου μας να εκδώσουν ανακοινώσεις συμπαράστασης και να καλέσουν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην συγκέντρωση συμπαράστασης. Συνάδελφοι σήμερα είναι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που χάνουν τη δουλειά τους, οι συνταξιούχοι του ΤΑΠΙΛΤΑΤ που πετσοκόβεται η σύνταξή τους, αύριο θα είμαστε εμείς, οι εν ενεργεία τραπεζοϋπάλληλοι και χωρίς δουλειά και χωρίς σύνταξη.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε...

Παραμονή απεργίας ο Φιλιππόπουλος μοίραζε ανακοίνωση για το λογαριασμό αρωγής... Καμία ανακοίνωση από κανέναν από τους δύο Συλλόγους για την απεργία... Μας παίρνουνε το βόδι και ασχολούμαστε με τις τρίχες της ουράς του... Όσο για την ουσία της ανακοίνωσης o μεγάλος πρόεδρος των δύο ηπείρων κατάφερε το ακατόρθωτο: βάζει τους συναδέλφους σε διαδικασία αντιπαράθεσης με την τράπεζα για κάτι που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο με βάση τη συμφωνία του Συλλόγου της Ιονικής (που υπογράφτηκε επί προεδρίας Γιάννη Μαρκάκη) με την Τράπεζα. Και ένα ερώτημα: Γιατί ο συνάδελφος πρόεδρος των δύο ηπείρων βγάζει ανακοινώσεις εις διπλούν αλλάζοντας κάθε φορά εκδότη; Γιατί έχει τη σπουδή να "νομιμοποιήσει" τον σύλλογο σφραγίδα που έφτιαξε, και με ποιο σκοπό;